U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Lesley Bouman: “Stimuleer zelfliefde”

In dit openhartige interview deelt Lesley Bouman, psychosociaal therapeut en NEI-therapeut, haar persoonlijke drijfveren en haar benadering in het coachen van jongeren. Ze legt uit hoe ze via zelfliefde en innerlijke groei jongeren helpt hun eigen pad in het leven te vinden en te volgen.

Waarom ben je ooit coach of therapeut geworden?

Lesley Bouman: “Zelf ben ik door een vechtscheiding en een daaropvolgende verhuizing naar een ander dorp op mijn 15e, vastgelopen in mijn ontwikkeling. Toen de rust daarvan terugkeerde, begon ik mij te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Er ontstond een liefde voor persoonlijke ontwikkeling, iets waar ik nog steeds mee bezig ben (want, ben je ooit uitgeleerd?). Verschillende vormen van coaching, therapie, alternatieve vormen van hulp heb ik zelf ondergaan en mezelf eigen gemaakt. Ik vind het fantastisch dat ik nu ook zelf degene mag zijn die anderen kan begeleiden naar (meer) groei.”

Wat doe je precies als coach of therapeut?

Lesley: “Als psychosociaal therapeut en NEI-therapeut ondersteun ik jongeren tussen de 16 en 23 jaar. Deze periode staat bekend om de persoonlijke ontwikkeling en verandering. Dit kan best intens zijn. Door zelfkritiek, angst of onzekerheid kan het zijn dat je minder lekker in je vel zit. In mijn begeleiding staat het stimuleren van zelfliefde centraal. Zelfliefde is de basis voor een gezond zelfbeeld, positieve relaties met anderen en zelfvertrouwen.”

“Samen met de cliënt ga ik de diepte in middels gesprekken, creatieve werkvormen, wandelen en/of visualisatie en andere oefeningen om de binnenwereld van client te begrijpen en te versterken. Dit vindt plaats in een veilige, ondersteunende omgeving. Zo leert de client wat hij/zij nodig heeft, om meer ontspanning en innerlijke rust te mogen gaan ervaren.”

Wat vind je het mooist aan je vak?

Lesley: “Het mooiste aan mijn vak vind ik, dat ik kinderen en jongeren mag ondersteunen in hun eigen groei. Zij bepalen het proces en wat zij aankunnen. Zo mooi om te zien hoe zij in hun eigen kracht komen te staan. Heel waardevol om dit werk te mogen doen en deze bijdrage te kunnen leveren aan het leven en de toekomst van een jongere.
Mijn passie is om anderen te laten ervaren dat geluk niet te halen is in externe dingen, maar vooral in jezelf. Je mindset is hierin heel belangrijk. En dan vooral; hoe je met jezelf communiceert en hoe je in verbinding bent met jezelf en je lijf.”

Wat betekent geluk voor jou?

Lesley: “Geluk betekent voor mij de kleine dingen omarmen. Lekker kunnen ontspannen, samen met mijn gezin zijn, genieten van het moment. Ik heb geleerd dat zelfliefde hierbij essentieel is, en daarmee vooral hoe je met jezelf communiceert. Als ik goed voor mezelf zorg, straal dat door naar mijn geluksniveau. Als ik geen kritiek heb op mezelf, voel ik mij meer gedragen en gesteund.”

Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder traject dat je bij is gebleven?

Lesley: “Wat een traject voor mij bijzonder maakt is hoe een verbinding tot stand komt en hoe een cliënt daaruit kan putten om te groeien. Zonder afhankelijkheid te worden, is client vaak in staat om even op je te leunen en zijn eigen kracht te vergoten. Dat blijft mij altijd bij. De verbinding. “

“Ik heb niet een traject wat mij bij is gebleven, in mijn ogen zijn ze allemaal uniek en bijzonder. Wat ik vooral tof vind, zijn die ‘aha’ momenten van jongeren, die hen de kans geven op een dieper niveau na te denken over zichzelf. Door deze inzichten krijgen zij de kans zichzelf beter te leren kennen en zichzelf te accepteren. Zowel hun buitenkant als hun binnenwereld. Als je hen ziet groeien en oprecht genieten van het leven, die blik in hun ogen, dat blijft mij bij.”

Jouw eigen inzicht

Lesley heeft geleerd om via zelfliefde en innerlijke groei jongeren te helpen. Wil jij dat ook vanuit gedegen kennis? Bij BGL kies je er dan voor om de coach-counselor opleiding te volgen of als je al wat verder bent je te specialiseren met de opleiding Integratieve Psychotherapie. Word dan gelijk lid van BGL, het bespaart je veel geld en levert je meer geluk.