U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Judith Menken: “Streef naar zin en betekenis”

Judith Menken heeft betekenis gevonden door van het commerciële bedrijfsleven over te stappen naar een eigen coachpraktijk. Zij heeft een brede therapeutische opleiding gevolgd en geeft opleidingen en trainingen voor BGL.

Waarom ben je ooit coach of therapeut geworden?

Judith Menken: “Als kind droomde ik ervan om mensen te helpen. In mijn rollen in het bedrijfsleven merkte ik echter dat ik hier niet veel tijd voor beschikbaar had. Daarom heb ik heel bewust de overstap gemaakt vanuit het commerciële bedrijfsleven naar een eigen coach praktijk. Ondanks mijn succesvolle carrière wilde ik iets met meer betekenis doen.”

“Omdat ik zelf uit het bedrijfsleven kom, krijg ik vaak van mijn cliënten te horen dat ze het zo prettig vinden, dat ik ze begrijp en snel snap hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Andere cliënten zijn geïnspireerd door mijn verhaal: ik heb mijn droom gerealiseerd en ik geniet nu volop van mijn werk. Aan mensen die een coaching traject in willen gaan adviseer ik: kijk welke coach goed bij je past.”

“Het meest blije word ik als iemand aan het einde van een traject vol vertrouwen en met een positiever zelfbeeld de deur uitloopt en weer het gevoel heeft dat hij of zij op de juiste weg zit. Dat is eigenlijk waar ik het elke dag voor doe.”

Wat doe je precies als coach of therapeut?

Judith: “Als iemand hulp zoekt bij een coach, betekent dit dat deze persoon zich kwetsbaar opstelt. Daar ga ik als coach met ontzettend veel respect mee om. Mijn cliënten geven me vaak terug dat het prettig voelt om hun verhaal met mij te delen. Mijn echtheid is mijn kracht en naar die authenticiteit ga ik ook op zoek bij diegene die ik begeleid.”

“De meeste mensen komen bij mij terecht als ze ontevreden zijn in hun werk of het gevoel kwijt zijn van waar ze naartoe willen of wat ze willen doen in het leven. Als coach help ik mensen weer terug bij zichzelf te komen. Het uiteindelijke doel is, dat ze keuzes durven maken waardoor ze weer lekker in hun vel zitten. “

Wat vind je het mooist aan je vak?

Judith: “Het allermooiste aan mijn vak vind ik dat ik dagelijks ‘inkijkjes’ heb in een stukje van iemands leven. Ik vind het bijzonder om in vertrouwen genomen te worden door een cliënt. Daarom is diegene over wie het gaat altijd leidend in het traject. Ik ondersteun en breng het proces op gang met essentiële, soms confronterende vragen. Heel fijne momenten zijn als ik zie dat iemand écht wordt geraakt. Dat bekrachtigt het inzicht en de ervaring beklijft. Dat kan mijzelf ook raken en dat laat ik dan ook gerust zien aan diegene.”

“Wat ik vaak bemerk is dat mensen bij mij komen met een bepaald vraagstuk. Als we dan samen aan de slag gaan, dan komt het regelmatig voor dat er nog onopgeloste thema’s uit het verleden in de weg zitten. Ik vind het prettig, dat ik dankzij mijn brede therapeutische opleiding en jarenlange werkervaring, mensen zelf kan begeleiden deze blokkades aan te pakken. “

“Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren dat een gedegen opleiding en een certificering van een beroepsvereniging belangrijk zijn om dit vak goed uit te kunnen oefenen. Om bij te dragen aan de kwaliteit en professionaliteit van het coachvak verzorg ik zelf trainingen voor BGL”

Wat betekent geluk voor jou?

Judith: “Geluk is voor mij een zinvol leven leiden. Als ik zorgzaam mag omgaan met mensen en momenten van verbinding kan ervaren geeft dat mijn leven betekenis. Dit kan met mezelf zijn, met een ander én met de natuur.”

”Zeer inspirerend vind ik Dirk de Wachter, psychiater en filosoof. Hij zegt het zo mooi. “Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing, streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar ‘t in het leven om draait.”

“Geluk is voor mij ook dat ik ervoor heb durven kiezen om mijn werk voornamelijk buiten in de natuur te verrichten. Het omringd zijn door het rustgevende groen van planten en bomen is helpend om écht contact te maken, te luisteren en mijn cliënten vinden het makkelijker om al wandelend lastige dingen een plaats te geven en creatieve oplossingen te bedenken. Naast dat het heel effectief is, geven cliënten de positieve effecten van bewegen in de natuur vaak een vaste plek in hun eigen leven, wat bijdraagt aan hun vitaliteit en weerbaarheid.”

Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder traject dat je bij is gebleven?

Judith: “Voor mij is elk traject bijzonder, omdat elk mens een uniek verhaal heeft met zijn eigen uitdagingen. Het is een grote eer voor mij als ik een stukje mee mag lopen en kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van diegene.”

“Veel van mijn cliënten zijn ambitieuze en vaak ook hoogopgeleide mensen. Zij kunnen goed analyseren, maar willen graag leren om (weer) te voelen. En belangrijker nog, ze willen het aandurven om keuzes te maken op basis van hun gevoel. Soms gooit een cliënt het roer zichtbaar voor iedereen om en soms heeft er vooral een innerlijke groei plaatsgevonden.”

“De meeste mensen die bij mij komen, lopen na afloop van het coach traject met meer zelfvertrouwen de deur uit en zitten weer op het juiste spoor in hun leven. En ze voelen zich energieker en fitter, opgeladen door de wandelingen in de natuur. Het blijft bijzonder om daaraan een bijdrage te mogen leveren.”