U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Training Pubercoaching

Schrijf je in STAP-budget Open Dagen
 • duur3 dagen
 • kosten€ 1.050,- all in
 • diplomaBGL Certificaat
 • erkenningPE-punten SKJ, NFG
Introductie

Pubercoaching: effectief communiceren met jongeren

Pubers, jongeren, jongvolwassenen. Hoe je ze ook noemt, ze hebben één ding gemeen: ze bereiden zich voor op hun ‘volwassen’ leven. Ze zijn op zoek naar wie ze zijn en wat ze willen. Dat valt niet altijd mee in een omgeving die bol staat van de prikkels en keuzemogelijkheden. Om zich los te kunnen maken van hun ouders móeten pubers experimenteren met ander gedrag. Ze zoeken de grens op en willen tegelijkertijd (toch) dat wij volwassenen die grens wel aangeven. Het ene moment kunnen ze je ontroeren en vertederen, het andere moment zijn ze een ‘pain in the ass’. Ze verdienen onze aandacht en onze steun. Temeer omdat deze periode zo vormend is voor de rest van hun leven. We gunnen ze een luisterend oor en een goede gesprekspartner.

Je wilt het niet en toch verlies je je geduld. Met deze jongere (lees puber, leerling, pupil) is niks te beginnen. Je hebt het al zo vaak geprobeerd en niks helpt. Je verheft je stem, je wordt echt heel kwaad nu. Wat denkt ie wel. Wie is hier eigenlijk de baas? Je tiert, scheldt, dreigt. Helaas, dat heeft niet het gewenste effect. Je bent ten einde raad.

Extreem? Niet echt. Veel professionals en ouders worstelen hier dagelijks/wekelijks mee. Kan het anders? Ja. Moet u daar wat voor doen? Ja. Moet u er wat voor laten? Zeker.

Anders communiceren met jongeren vraagt van ons dat we oprechte belangstelling en aandacht hebben voor de puber en zijn/haar leefwereld. Zonder oordeel en zonder voorbehoud. Simpel? Ja. Makkelijk? Nee.

In deze training staat de beleving van de jongere centraal. U leert daar zo goed en simpel als mogelijk bij aan te sluiten. Het doel is om effectief en affectief te communiceren met de jongere, zodat de interactie voor beiden een bevredigend resultaat heeft. De lesdagen kenmerken zich door veel oefenen met casuïstiek. In deze training krijgt u een aantal interventies aangereikt, zoals schaalwandelen, de wondervraag en RET/ACT. U oefent met ondersteunende middelen, zoals het kwaliteitenspel voor jongeren.

Doelgroep
Werkt u al met jongeren of wilt u met jongeren gaan werken? Heeft u behoefte aan praktische tools om beter/anders met jongeren te communiceren? Staat u open voor nieuwe inzichten? Dan is deze driedaagse training iets voor u!

 

Trainingsprogramma
Lesdag 1: Mijn hersens zijn nog niet af

Kennismaking met elkaar aan de hand van een symbool uit uw eigen puberteit.

Inhoud: wat is puberteit, adolescentie. Puberbrein: werk in uitvoering. Thema’s van jongeren. Leefwerelden van jongeren (thuis, school, virtueel). Ontwikkelingstaken en leeftijdsadequaat gedrag. Help een gesprek met een puber om zeep.

Oefenen met gesprekken aan de hand van casuïstiek. Interventie: kwaliteitenspel.

Sterk aanbevolen literatuur: ‘Ik heb ook wat te vertellen’, Martine Delfos.

Aanbevolen literatuur: ‘Het Tienerbrein, Jelle Jolles'.

Lesdag 2: Ik krijg ook altijd de schuld!

Inhoud: rapport maken. Gesprekken met jongeren leeftijdsgewijs. Oplossingsgerichte gespreksvoering. Omgaan met weerstand. Lastige gesprekken. Oefenen met gesprekken aan de hand van casuïstiek.

Interventies: schaalwandelen en wondervraag.

Sterk aanbevolen literatuur: ‘Mission Possible’, Caroline Beumer

Lesdag 3: Sex & Drugs & Rock 'n Roll

Inhoud: de jongere in zijn context. Invloed van ouders/gezin en peergroup. Experimenteren en grensoverschrijdend gedrag; Media en Seksualiteit. Het leuke van seks. Sexting, verslaving, grenzen stellen.

Interventies: van negatieve naar positieve gedachten (RET); accepteren van jezelf (ACT).

Oefenen met gesprekken aan de hand van casuïstiek.

Sterk aanbevolen literatuur: ‘Grensoverschrijdend gedrag van pubers’, Mariet Clerkx e.a.

Studiebelasting

Totaal 27 uur = 3 lesdagen (18 contacturen) en 9 uur zelfstudie (literatuur, websites en/of handouts, tussentijdse huiswerkopdrachten.)

Aan het eind van de laatste lesdag ontvangt u een certificaat.

Praktische Informatie
 • Duur:

  3 dagen

 • Lestijd:

  10.00-17.00 uur

 • Leslocatie:
 • Prijs:

  € 1.050,- inclusief arrangement en certificaat

 • Trainer(s):

  Nelly ter Voert

 • Erkenning:

  28 SKJ PE-punten in aanvraag
  NFG 6 PE-punten

BGL is vrijgesteld van BTW

Programma op maat

U kunt onze trainingen ook op maat volgen. De maatwerktrainingen worden exclusief toegespitst op uw organisatie of werksituatie.

Lees verder

Desgewenst kunnen wij deze training ook in-company aanbieden voor een groep van maximaal 12 deelnemers. Dat kan bij u op de locatie, maar ook op een externe locatie.

Behalve de eerder beschreven trainingsdagen, kunnen we ook andere thema’s in het programma verwerken. In een intakegesprek brengen wij uw vraagstukken, doelen en wensen in kaart en vertalen dat naar een op uw situatie toegesneden programma. Onderstaand treft u enkele voorbeelden aan van veel voorkomende thema’s op het gebied van Pubercoaching:

Diversiteit

Inhoud: jongeren uit verschillende culturen en verschillende opvoedsituaties. Draagkracht-draaglast. Eigen normen en waarden. Dilemma’s. Geweldloos communiceren. Oefenen met gesprekken aan de hand van casuïstiek.

Radicalisering

Inhoud: wat maakt jongeren gevoelig voor radicalisering? De rol van religie en zelfbeeld. Weerbaarheid. Herkennen van signalen. Actie ondernemen.

Signaleren Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is verplicht voor alle professionals die met kinderen/jongeren/gezinnen werken. Op deze dag gaat u aan de slag met de vijf stappen van de Meldcode. U leert mogelijke signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld te herkennen. U oefent met lastige gesprekken met jongeren en ouders, wanneer u een vermoeden van huiselijk geweld heeft. Aan het eind van deze lesdag ontvangt u het certificaat van deelname van VWS; trainer Ingrid van den Bosch is hiervoor gecertificeerd. Het is ook mogelijk om deze lesdag onafhankelijk van de training bij ons te volgen.

Eventuele andere thema’s die uitgediept kunnen worden zijn:

 • (cyber)pesten
 • armoede
 • studeren
 • scheiding enz.
Kostenplaatje

De kosten voor een op uw situatie toegesneden 3-daagse trainingsprogramma bij u op de locatie bedragen € 2.000,- all in per dag, maximaal 12 deelnemers. Indien u de training op een externe locatie wilt laten plaatsvinden, worden arrangementskosten van de betreffende locatie doorberekend. Alle professionaliseringstrajecten zijn vrij van BTW.

Lesoverzicht

 • Groepnummer:
  8905
 • Locatie:
  Hoofddorp
 • Startdatum:
  woensdag 5 april 2023
 • Lestijd:
  10.00 - 17.00 uur
 • Lesdagen:

  Woensdag 5 april, 12 april en 19 april 2023

 • Groepnummer:
  8995
 • Locatie:
  Utrecht Lunetten
 • Startdatum:
  vrijdag 6 oktober 2023
 • Lestijd:
  10.00-17.00 uur
 • Lesdagen:

  Vrijdag 6, 13 oktober, 3 november 2023

Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Schrijf je online in

Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.