Wilt u cookies accepteren? BGL & Partners gebruikt cookies voor de volgende doeleinden: personalisatie van content en social media, het analyseren van data en commercieel gebruik.
U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]
In deze training leert u hoe u mensen met zinvragen zorgvuldig kunt ondersteunen bij het verruimen van hun perspectief en innerlijke ruimte. U stimuleert hen tot het maken van bewuste keuzes voor dat wat werkelijk belangrijk voor hen is en helpt hen op zingevende wijze om te gaan met onzekerheden en emotionele pijn.
Schrijf je in Open DagenZingeving is een term die je tegenwoordig vaak hoort. Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? Het gaat in elk geval over iets waar we allemaal mee te maken hebben, maar waar we ons niet altijd bewust van zijn. Vaak wordt het duidelijk als ons iets ingrijpends overkomt. Dan kan het zijn dat we de ‘zin’ verliezen. We weten niet meer goed waar we het allemaal voor doen. Waarom ben ik hier? Waarom overkomt mij dit? Hoe moet ik verder? Zingeving is echter ook in de praktijk van alledag aanwezig. Bijvoorbeeld in de keuze van je werk, wat je eet of naar welke films je gaat. Dat heeft allemaal meer of minder raakvlakken met ons vermogen tot zingeving.
Zinvragen komen in alle contexten van het leven voor. Onzekerheid over de toekomst, overgangsmomenten in ons leven, ouder worden, verlies en rouw; dat zijn ervaringen die we allemaal tegenkomen. Dat levert allerlei zinvragen op. Over hoe we leven, waar we in geloven, de keuzes die we maken, wat we willen vasthouden en soms moeten loslaten, hoe we omgaan met werk of juist het verlies daarvan, relaties met anderen. Om bezig te zijn met zinvragen is ‘innerlijke ruimte’ nodig. Dat vraagt om coaches en begeleiders die kunnen omgaan en helpen bij deze zingevingsvragen. Maar daarbij zijn de basisvaardigheden en -technieken van coaches vaak niet voldoende.
De training richt zich specifiek op het coachen bij zingevingsvragen. U leert hoe u zinvragen kunt ontdekken en herkennen en hoe u hier vervolgens adequaat op kunt reageren. Er is aandacht voor de houdingsaspecten van de coach die hierbij een rol spelen en u krijgt zicht op wat helpende interventies zijn. Ook ontdekt u hoe u zowel uw eigen innerlijke ruimte kunt vergroten als die van de coachee. Methodische inspiratiebronnen zijn onder meer de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), Motiverende gespreksvoering, Narratieve psychologie.
Zingevende gespreksvoering
Marjoleine Vosselman en Kick van Hout
Volg deze training als lid van BGL en bespaar op de kosten. Want met het BGL-lidmaatschap heb je onbeperkt toegang tot alle opleidingen en trainingen voor een vaste prijs per jaar. Wil je deze training volgen? Meld je eerst aan als BGL-lid en daarna voor deze training om direct gebruik te maken van het voordeel.
Lees hier meer over het BGL-lidmaatschap of mail naar info@bgl.nl voor meer informatie.
Op deze eerste dag onderzoeken we wat zingeving precies is. We maken het begrip concreet. Wat maakt zingevingsvragen anders dan andere coachvragen? En vraag dat dat ook om een andere manier van coachen? Vereist het wellicht zelfs een andere manier van luisteren?
Ook het begrip betekenisgeving komt aan de orde en hoe dit zich verhoudt tot zingeving.
We oefenen met diverse manieren van gespreksvoering op verschillende niveaus. We gebruiken daarbij onder andere het diamantmodel van Carlo Leget.
We gaan werken met het begrip ‘trage vragen’. U leert wat dit voor soort vragen zijn en hoe u ze kunt (helpen) formuleren.
We oefenen ook hoe u als coach kunt omgaan met pijn en verdriet. U leert hoe u kunt helpen voorkomen dat pijn lijden wordt en hoe pijn inzicht kan geven in behoeftes en wat werkelijk van belang is voor de coachee.
Ook leert u werken met empathie, zonder in projectie terecht te komen. En u leert hoe u daarbij gevoelsreflecties kunt gebruiken.
Existentiële gebeurtenissen gaan vaak gepaard met ambivalente gevoelens. Als die meerstemmigheid er niet mag zijn leidt dat tot ‘cognitieve fusie’ of taboevorming. Dit verlangen naar eenduidigheid kan echter leiden tot zelfondermijning en emotionele blokkades. Het is dus van belang dat u als coach leert omgaan met uw eigen ambivalentie en die van de coachee.
Op deze laatste dag werken we met waarden en de helende werking die daarvan uit kan gaan.
In de coaching zijn we erop gericht om mensen te stimuleren bewuste keuzes te laten maken voor dat wat werkelijk belangrijk voor hen is.
Hoewel waardengericht leven ons meer levensvreugde schenkt en weerbaarder bij tegenslagen, is het belangrijk om ons tegelijkertijd te realiseren dat niet alles controleerbaar en maakbaar is.
Tot slot blikken we terug en integreren we de geleerde modellen en interventies.
Vosselman, M., K. van Hout, (2013), Zingevende gespreksvoering, Uitgeverij Boom/Nelissen. ISBN 9789024402755
4 dagen
10.00-17.00 uur
Blended Learning: e-learning en klassikaal onderwijs
Leslocatie: Soesterberg
€ 1.500,-, inclusief arrangement en certificaat
Jantine Maaskant
NOBCO 48 PE-punten
NFG 8 PE-punten
Blended Learning: e-learning en klassikaal onderwijs
BGL is vrijgesteld van BTW
U kunt onze trainingen ook op maat volgen. De maatwerktrainingen worden exclusief toegespitst op uw organisatie of werksituatie.
Desgewenst kunnen wij deze training ook in-company aanbieden voor een groep van maximaal 12 deelnemers. Voor meer informatie en/of een offerte kunt u mailen naar info@bgl.nl
Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.
Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.