U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Training Systeemgericht coachen

Schrijf je in Open Dagen
  • duur4 dagen
  • kosten€ 1.500,-
  • diplomaCertificaat
Introductie

Systeemgericht werken: coachen vanuit samenhang

Mensen zijn sociale wezen die leren, veranderen en ontwikkelen in de context van hun relaties, hun sociale omgeving en cultuur. In onze visie kunnen hun vraagstukken dan ook niet los gezien worden van het systeem (het gezin, de peergroup, de school, het team, de organisatie etc.) en de context waarin ze zich voordoen.

Het systeem is open, kent zijn eigen doel en regels en is voortdurend in interactie met zijn omgeving. De leden van een systeem zijn wederzijds afhankelijk en oefenen over en weer invloed op elkaar uit. Als bijvoorbeeld een moeder het belangrijk vindt dat haar zoon meer initiatieven neemt, dan zal zij hiertoe zelf meer ruimte moeten laten. Bij het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen ligt het focus niet alleen op wat elk van hen afzonderlijk van binnenuit beroert, maar zijn we ook geboeid door wat zich afspeelt tussen mensen die deel uitmaken van hun systeem. De interventies die in de training worden aangeboden richten zich vooral op het verbeteren van de onderlinge interactiepatronen, benutten van het aanwezige potentieel, gedragsverandering en communicatietraining.

Naast kennis en vaardigheden is er aandacht voor de plaats van de coach in het systeem en het ontwikkelen van een adequate basishouding en systeemgerichte visie. Coaching is tenslotte een sociale situatie, waarin de relatie tussen cliënt(systeem) en coach een belangrijke leerervaring voor de cliënt mogelijk maken of juist belemmeren.

De training is praktisch en ervaringsgericht ingericht. Er wordt gewerkt met een casuïstiek die steeds vanuit een ander perspectief wordt benaderd. Ook is er ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Er is specifiek aandacht voor het werken met het gezinssysteem.

Doelgroep
Werk je reeds in een begeleidende rol met kinderen, jongeren en/of volwassenen en wil je een systeemgerichte manier van denken en handelen ontwikkelen? Heb je behoefte aan praktische tools en ben je bereid tot zelfonderzoek en reflectie? Dan is deze vierdaagse training een passende keuze.

De training maakt onderdeel uit van de opleiding coach/counselor en is ook los te volgen.

BGL-lidmaatschap

Volg deze training als lid van BGL en bespaar op de kosten. Want met het BGL-lidmaatschap heb je onbeperkt toegang tot alle opleidingen en trainingen voor een vaste prijs per jaar. Wil je deze training volgen? Meld je eerst aan als BGL-lid en daarna voor deze training om direct gebruik te maken van het voordeel.

Lees hier meer over het BGL-lidmaatschap of mail naar info@bgl.nl voor meer informatie.

Trainingsprogramma
Systeemtheorie, ontwikkelen van een systeemgerichte visie

In deze les staat het werken met systemen centraal. We bespreken wat systemen zijn, hoe ze in elkaar zitten en wat de verschillen zijn met individueel werken. Je krijgt zicht om de belangrijkste systeemgerichte perspectieven. Met het model van Bronfenbrenner maken we inzichtelijk hoe interacties plaatsvinden. Er wordt geoefend aan de hand van casuïstiek.

Systeemintake, communicatie in en met een systeem

In deze les gaan we dieper in op de attitude en opstelling van jou als coach vanaf de start van het coachingstraject.
Wat zijn de verschillen tussen een 1-op-1 intake en een systeemintake?
Hoe integreer je systemische principes in de intake?

Ook kijken we naar de plaats van de coach in het systeem met aandacht voor:
- de dramadriehoek en winaarsdriehoek.
- meevoudige partijdigheid
- cirkeltechniek

We besteden aandacht aan de communicatietheorie van Watzlawick en de contextuele benadering van Nagy:
- patronen in systemen aan de hand van triades
- circulaire vraagstelling

Er wordt geoefend aan de hand van de basiscasuïstiek.

Systeeminterventies en attitude

Op deze dag worden er praktisch gewerkt met interventies. De interventies zijn gericht op het zichtbaar maken van patronen, het doorbreken van patronen, het ontdekken van hulpbronnen en stimuleren van veranderingsbereidheid door gerichte ervaringsoefeningen. Tevens word je gestimuleerd om eigen interventies te bedenken afgestemd op de cliënten en het beoogde resultaat.

Interventies:
- Kernkwadrant in het systeem
- Werken met het genogram
- Opstellingen aan tafel
- Beeldtaal in coaching
- Thema's en patronen in interactie aan de hand van het SRC-schema

Integratie,

Tijdens deze lesdag integreren we kennis, attitude en interventies. We werken met casuïstiek en oefenen met behulp van een trainingsacteur voor de groep. Je krijgt zicht op waar je staat t.a.v. systeemgericht werken.

Ook oefen je je in het fenomenologisch observeren en het geven van feedback en aan de hand van een observatieformulier.

Praktische Informatie
  • Duur:

    4 dagen

  • Lestijd:

    10.00-17.00 uur

  • Leslocatie:

    Blended Learning: e-learning en klassikaal onderwijs
    Leslocatie: Soesterberg

  • Prijs:

    € 1.500,-

  • Trainer(s):

    Divers

  • Erkenning:

    NFG 8 PE-punten

BGL is vrijgesteld van BTW

Programma op maat

Je kunt onze trainingen ook op maat volgen. De maatwerktrainingen worden exclusief toegespitst op je organisatie of werksituatie.

Lees verder

Desgewenst kunnen wij deze training ook in-company aanbieden voor een groep van maximaal 12 deelnemers. Voor meer informatie en/of een offerte kunt u mailen naar info@bgl.nl

Lesoverzicht

Toelichting

  • Een overzicht van de verschillende startdata en leslocaties staat aan de linkerkant van de pagina weergegeven.
  • Voor de uitgebreidere planning kunt u de gewenste startdatum aanklikken, te vinden onder het kopje planning.
Bekijk de lessen, tijden & locaties

Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Schrijf je online in

Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.