U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Training Ontwikkelingsgericht coachen

Schrijf je in Open Dagen
  • duur4 dagen
  • kosten€ 1.400,- all in
  • diplomaCertificaat
  • erkenningPE-punten NOBCO in aanvraag
Introductie
Ontwikkelingsgericht coachen: kwalitatieve weg naar zelfsturing

Het ontwikkelingsgerichte gedachtegoed is ontwikkeld door dr. Rudy Vandamme in 2003 en in de loop der jaren verder verfijnd. OCG heeft een sterke binding met Theorie U (Otto Scharmer), een holistische benadering van vernieuwing en transformatie van mens en organisatie en de Fenomenologie, een filosofische stroming waarin het waarnemen van verschijnselen zonder vooroordelen centraal staat.

Ontwikkelingsgericht coachen (OCG) gaat uit van de veronderstelling dat het werken aan concrete gedragsverandering altijd raakt aan de dieptelagen van de identiteit en de inbedding in het grotere geheel waarin iemand functioneert (Deep Evolvment). Andersom geldt ook dat existentiële vragen rond de identiteit (wie ben ik) hun vertaling krijgen in waarneembaar gedrag en concreet formuleerbare doelen.

Het gedachtegoed is uitwerkt in het VORK-model waarin de begeleiding plaatsvindt langs vier sporen. Deze maken inzichtelijk waar de uitdagingen van de cliënt/coachee zich bevinden in het realiseren van zijn of haar doel.

  1. Project (WAT)
    Het projectmatig werken kenmerkt zich door een concrete, doelgerichte aanpak met een positieve gerichtheid op successen. Essentieel in het OCG is dat het doel in harmonie met de persoon en zijn omgeving wordt geformuleerd. Dit wordt niet bereikt door doelen te bepalen, maar te ontdekken; niet door ze formeel vast te leggen, maar juist door ze sensitief te ontvangen.
  2. Identiteit (WIE)
    Doelgericht werken aan een project impliceert altijd ontwikkeling op identiteitsniveau: Wie ben ik, wie verlang ik te zijn en hoe ontwikkel ik me in het kader van mijn project? Coaching rond persoonswikkeling doet vooral een beroep op contact met het eigen innerlijk.
  3. Het groter geheel (WAAROM)
    De persoonlijke ontwikkeling staat niet op zich, maar heeft invloed op en relevantie voor de groepen waarvan we direct of indirect deel uitmaken. De nadruk op de ecologische inbedding van het eigen functioneren in het grotere geheel heeft alles te maken met het spanningsveld tussen loslaten (erkennen deel te zijn van een geheel) en aanpakken (verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken).
  4. Zelfsturing (HOE)
    Zelfsturing is meer dan doelgerichte acties ondernemen; het gaat over bewust bezig zijn met hoe je te werk gaat en hoe je je verhoudt tot je bezigheden, je omgeving, het groter geheel.

In de vierdaagse training maakt u nader kennis met de theorie en uitgangspunten van OCG en krijgt u vanuit ieder spoor interventies aangereikt, waarmee u praktisch aan de slag kunt in de praktijk van het begeleiden.

OCG brengt dieper inzicht in de bewegingen in het leven van de cliënt/coachee. Kwaliteitswinst wordt behaald door de projectvraag te verbinden met de onderliggende ontwikkelingsvraag en het ontwikkelingsthema van de cliënt/coachee. Hierdoor worden sneller resultaten geboekt, wat weer leidt tot tijdwinst en kostenbesparing.

Doelgroep

Ontwikkelingsgericht coachen (OGC) is een verdiepend traject voor:

  • therapeuten, counselors en coaches en andere professionele begeleiders die zich willen bezighouden met hun identiteitsontwikkeling en de ontwikkelingsgerichte aanpak in het werken met cliënten willen toepassen.
  • managers die op zoek willen gaan naar hun eigen drijfveren en hun medewerkers willen ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Peter Gossen (1961) is werkzaam als zelfstandig trainer, executive/personal coach en integratief therapeut. Als coach is hij gespecialiseerd in het begeleiden van veranderingsprocessen op individueel- team- en organisatieniveau. |
Hij is gecertificeerd trainer Ontwikkelingsgericht coachen (Rudy Vandamme, Senge, Scharmer) en gebruikt inzichten en methodieken op het gebied van teamsamenwerking, zelfsturing, proactiviteit en verbinding van onder meer Lencioni, Vroemen, Covey en Lewis (Deep Democracy).

Trainingsprogramma
Dag 1: Project

- De weg tussen oplossend en ontwikkelingsgericht werken.
- Een eigen project structureren in zeven stappen.
- Ontwikkelingsgerichte uitvraaginterventies.

Dag 2: Zelfsturing

- Competenties van zelfsturing.
- Manieren van zelfsturing aanleren bij de cliënt.
- Methoden om zelfsturing te verhogen.

Dag 3: Identiteit

- Visie op identiteit.
- Van project naar identiteit.
- Tijdlijnen.
- Ontwikkelingsthema in kaart brengen.

Dag 4: Groter Geheel

- Wat is het groter geheel.
- Van identiteit naar groter geheel.
- Methoden om ontwikkeling in het groter geheel te ondersteunen.
- In- en externe systemen.

Studiebelasting en literatuur

De studiebelasting is 24 contacturen en ca. 12 uur voorbereidende zelfstudie.

Aanbevolen literatuur:
Vandamme, R., Handboek ontwikkelingsgericht coachen (2014). ISBN 9789490384074.

Praktische Informatie
  • Duur:

    4 dagen

  • Lestijd:

    10.00-17.00 uur

  • Leslocatie:
  • Prijs:

    € 1.400,-, inclusief arrangement en certificaat

  • Trainer(s):

    Peter Gossen

BGL is vrijgesteld van BTW

Programma op maat

U kunt onze trainingen ook op maat volgen. De maatwerktrainingen worden exclusief toegespitst op uw organisatie of werksituatie.

Lees verder

Desgewenst kunnen wij deze training ook in-company aanbieden voor een groep van maximaal 12 deelnemers. Voor meer informatie en/of een offerte kunt u mailen naar info@bgl.nl

 

Lesoverzicht

Toelichting

  • Een overzicht van de verschillende startdata en leslocaties staat aan de linkerkant van de pagina weergegeven.
  • Voor de uitgebreidere planning kunt u de gewenste startdatum aanklikken, te vinden onder het kopje planning.
Bekijk de lessen, tijden & locaties

Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Schrijf je online in

Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.