U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Training NLP/Kata Coaching

Schrijf je in Open Dagen
 • duur3 dagen, 7 dagdelen
 • kosten€ 1.650,-
 • diplomaCertificaat Internationaal Gecertificeerd NLP-Kata Coach
 • erkenningARPA Foundation, Core NLP
Introductie

Resultaatgericht kort-cyclisch coachen

Heb jij het idee dat de ontwikkeling van mensen meer aandacht verdient binnen jouw organisatie? Of zijn er wel doelen gesteld voor persoonlijke ontwikkeling, maar komt het er in de dagelijkse drukte te weinig van? Zou je willen ontdekken hoe de ontwikkeling van mensen in lijn kan liggen met het vergroten van de winstgevendheid van je organisatie? Tijdens deze intensieve training krijg je een bewezen coachingsmethodiek en tools aangereikt om dat te realiseren, op basis van Toyota’s coaching kata en NLP.

Het fundament van resultaatgerichte ontwikkeling

Steeds meer bedrijven zien de ontwikkeling van medewerkers als strategisch essentieel. In de praktijk is het niet makkelijk dat effectief in te vullen. Het gevolg is stilstand omdat ‘harde’ doelstellingen en de waan van de dag alle aandacht vragen. Soms zien we een lappendeken van training en coaching om toch iets van de ‘zachte’ en soms vage doelstellingen te halen. Hoe integreer je de harde en zachte kant binnen de alledaagse bedrijfsvoering? Een antwoord is: door ontwikkeling en resultaat op een lijn te brengen. Deze training leert hoe.

Ervaringsgericht leren door uit te gaan van wat werkt

Binnen de training maken we gebruik van fundamentele inzichten uit de moderne neuro-wetenschap (met name de hersenhelften), en best practices die daar al decennia gebruik van maken, zoals NLP, kata en oplossingsgericht werken.

Wat levert het je op?

De basis is een universeel toepasbaar (meta-)kader waarmee je elke cliënt en vraag professioneel kunt adresseren. Daarnaast hanteer je concrete modellen om het kort-cyclische coachen te oefenen. Tenslotte krijg je verdiepende inzichten vanuit o.a. NLP en Lean om je overtuigingen te versterken rondom de vraag: Wat betekent het om iemand echt te helpen. De opbrengst is praktisch, handig en direct toepasbaar; of je nu HR-medewerker bent, manager, coach of op een andere manier mensen begeleidt in hun ontwikkeling. Na deze 3-daagse luister je met vertrouwen en ontspanning naar elke hulpvraag. Instroomeis: basiskennis NLP.

Wie geeft de training?

De training is in handen van NLP Master Trainer en Lean-Kata trainer Paul Flier. Pauls jarenlange ervaring als ondernemer en als trainer/coach en consultant bij honderden bedrijven en als vader van drie staan garant voor een op waardecreatie en resultaat gerichte no-nonsense aanpak en diepgravende kennis. Vanuit zijn grote bewondering voor de benadering van Toyota, zijn onverminderde enthousiasme voor het NLP van de grondleggers, zijn interesse voor de werking van de natuur en ons zenuwstelsel en zijn voortdurende zoektocht naar methoden die aantoonbaar werken, ontwikkelde hij deze compacte coachingsopleiding.

Kwaliteit en certificaat

In de training staan de kwaliteit van het leerproces en van de relatie tussen trainer en deelnemer centraal op basis van heuristiek en het wetenschappelijk gevalideerde FIT-format. FIT (Feedback Informed Training) betekent hier dat we op meerdere momenten stilstaan bij de aansluiting tussen jouw verwachtingen ten aanzien van de training en de trainer en je daadwerkelijke ervaring.
Deelnemers ontvangen na de opleiding een certificaat van deelname, of bij gebleken geschiktheid, het certificaat NLP-Kata Coach. De NLP-Kata Coach vormt een specialisatie binnen het vakgebied van coach en vergroot je duurzame inzetbaarheid. De certificaten dragen het CoreNLP-zegel en het zegel van de ARPA Foundation als  bewijs voor je bijdrage aan de doelstelling van ‘Appropriate Resilience, Prosperity & Awareness’.

Trainingsprogramma
Best Practice 1: Toyota's coaching kata

De kern is de coaching kata van Toyota: een gestandaardiseerd patroon waarmee een andere manier van denken wordt ontwikkeld. Deze unieke benadering voorkomt dat mensen terugvallen op bekende oplossingen en in plaats daarvan doelgericht hun eigen kennisgrens verleggen en nieuwe oplossingen bedenken in de juiste richting. Individuele medewerkers leren hun eigen problemen oplossen en tegelijkertijd wordt er voortgang in de juiste richting geboekt. Het leerproces zelf wordt inzichtelijk gemaakt en is daardoor eenvoudiger te monitoren en begeleiden. En wanneer dit door meerdere mensen binnen dezelfde organisatie wordt toegepast, groeit het probleemoplossend vermogen van de organisatie als geheel.

Best practice 2: Mindset en flexibiliteit met NLP

Naast bekendheid met de coachingsroutine is er eigenlijk maar een ander aspect van cruciaal belang: de juiste mindset en flexibiliteit om de ander uit te nodigen zichzelf te ontwikkelen. Dit betekent het vermogen om aan te sluiten bij andermans model van de wereld en de verleiding weerstaan oplossingen aan te dragen of gedachten te lezen. Een basisopleiding NLP is in de regel voldoende om met de kata benadering effectief aan de slag te kunnen gaan.

Leren door oefenen en feedback krijgen

Het uitgangspunt tijdens de 3-daagse training is dat we steeds uitgaan van jouw huidige inzichten en ervaringen: hoe doe ik het nu en welke feedback en nieuwe ervaring is helpend voor een volgende stap? Een werkboek met praktische schema’s maakt het coachen makkelijk, zolang het nog geen tweede natuur is geworden. Voorafgaand aan de training doe je als voorbereiding met een of twee mensen alvast een eerste ervaring op. Tussen het eerste deel en de laatste dag zit een maand om te oefenen.

Enkele leerdoelen

✓ Jezelf congruent als coach en volwassen helper verbinden met de ander (mindset).
✓ De top-5 coachingsfouten herkennen.
✓ Vage ontwikkeldoelstellingen eenvoudig vertalen in meetbare doelen, criteria en voortgang.
✓ Toepassing van een (online) formulier om voortgang tijdens het coachen te visualiseren.
✓ Vaardigheid in een universeel toepasbare vragenlijst ten behoeve van continue verbetering én persoonlijke ontwikkeling.
✓ Het opzetten van een coachingstraject waarin je medewerkers kort-cyclisch helpt ontwikkelen en resultaten bereiken.

Uitgangspunt

We gaan ervan uit dat je alles in huis hebt om te slagen. Wie intrinsiek gemotiveerd is om anderen te helpen in hun ontwikkeling, heeft in het leven ongetwijfeld al een hoop ervaring als helper opgedaan. Om een goede coach te zijn hoef je geen nieuwe dingen te leren en je hoeft je ook geen zorgen te maken of je het wel goed doet. Kennis, weetjes, procedures en techniekjes vormen vaak alleen maar ballast om een goed en respectvol contact te maken. Dat ontstaat juist vanuit het niet-weten; vanuit de rechterhersenhelft.

Als je ervan uitgaat dat mensen zich van nature willen ontwikkelen, dan is het logisch dat het proces grotendeels vanzelf gaat. Dat betekent dat je er vooral voor wil waken dat natuurlijke proces te verstoren. En dat je samen nieuwsgierig kunt onderzoeken hoe je als coach tijdelijk iets kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de ander.

Bij coachen gaat het primair om de kwaliteit van je aandacht en van het contact met de ander. En om een werkelijk helpend kader te creëren. Zodat je van daaruit de juiste vraag kunt stellen of metafoor kan vertellen. Het enige dat je extra nodig hebt, om van coachen naar resultaatgericht coachen te gaan, is ervaring en begrip van de kata-routine. En alles wat je nu al bij je hebt, kun je gebruiken als het van pas lijkt te komen.

Leer hoe je persoonlijke ontwikkeling en resultaatgericht werken op een lijn kunt brengen met behulp van kort-cyclisch coachen.

Praktische Informatie
 • Duur:

  De training wordt gegeven in 7 dagdelen verspreid over 2 aaneengesloten dagen en een derde dag. Tussendoor is er ruimte voor telefonische ondersteuning.

 • Lestijd:

  Dag 1: 10.00-22.00 uur
  Dag 2 en 3: 09.30-17.00 uur

 • Leslocatie:

  Vrije Oogst, Vorden

 • Prijs:

  € 1.650,-, inclusief lunch en avondmaal tijdens dag 1.

 • Trainer(s):

  Paul Flier

 • Erkenning:

  ARPA Foundation, Core NLP

 • Bijzonderheden:

  Overnachtingsmogelijkheden bij Vrije Oogst in een van vijf eenvoudige eenpersoonskamers (€ 25 per nacht, excl. 9% BTW) of in een klein appartement (€ 60 per nacht, excl. 9% BTW) of kosteloos in een tentje, alles inclusief ontbijt. In de omgeving zijn er diverse leuke hotels en B&B’s.

BGL is vrijgesteld van BTW

Programma op maat

U kunt onze trainingen ook op maat volgen. De maatwerktrainingen worden exclusief toegespitst op uw organisatie of werksituatie.

Lees verder

Wij bieden deze training ook in-company aan voor een groep van 4-8 deelnemers. Dat kan bij u op de locatie, maar ook bij Vrije Oogst in Vorden.

In een intakegesprek brengen wij uw vraagstukken, doelen en wensen in kaart en vertalen dat naar een op uw situatie toegesneden programma.

Stuur een bericht naar info@bgl.nl en wij informeren u graag over de mogelijkheden.

 

 

 

Lesoverzicht

Toelichting

 • Een overzicht van de verschillende startdata en leslocaties staat aan de linkerkant van de pagina weergegeven.
 • Voor de uitgebreidere planning kunt u de gewenste startdatum aanklikken, te vinden onder het kopje planning.
Bekijk de lessen, tijden & locaties

Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Schrijf je online in

Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.