U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Training Conflictcoaching

Schrijf je in
 • duur3 dagen
 • kosten€ 750,-
 • diplomaBGL Certificaat
Introductie

Conflicten maken een onlosmakelijk onderdeel van ons leven uit. Vrijwel dagelijks worden we er wel in onze directe omgeving mee geconfronteerd: Uit de hand gelopen burenruzies, ex-partners die strijden over de voogdij van hun kinderen, voetbalsupporters die met elkaar op de vuist gaan, erfenis kwesties, arbeidsgerelateerde conflicten, enzovoort!

Diverse maatschappelijke ontwikkelingen zoals individualisering, toenemende (etnische) diversiteit, reorganisaties en werken met zelfsturende teams dragen bij aan een toenemend aantal conflicten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat conflicten en conflictmanagement onderwerpen zijn, die menigeen fascineren. Vele vragen borrelen als vanzelf omhoog: Wat is een conflict eigenlijk? Hoe ontstaan conflicten en waarom escaleren ze? Wat kunnen we doen als conflicten uit de hand dreigen te lopen? Wat zijn de effecten van conflicten? Wat is jouw persoonlijke voorkeurstijl bij conflicten, en welke competenties zou je nog verder kunnen ontwikkelen?

Een conflict is een botsing tussen waarheden die niet in één verhaal passen.
– Marijke Lingsma

Effectieve conflicthantering gaat gepaard met het benutten van kansen en het voorkomen van onnodige escalatie. Zo kunnen conflicten destructief escaleren, maar dus ook kansen bieden tot vernieuwing en creativiteit.

Doelgroep
Deze driedaagse training is bestemd voor professionals die aanknopingspunten zoeken om met uiteenlopende conflicten om te gaan. Daarbij gaat de aandacht uit naar conflicttheorie, conflictgedrag, conflictescalatie en conflictinterventie. Het doel is om effectiever met conflicten om te kunnen gaan, zowel als je er zelf bij betrokken bent, als ook om anderen beter te kunnen coachen en begeleiden. De lesdagen kenmerken zich door veel oefenen met casuïstiek.

Deelname
Via info@bgl.nl kunt u ons laten weten, dat u interesse heeft in deelname.
Wij plaatsen u dan op een wachtlijst. Bij voldoende animo (minimaal 8 cursisten) plannen we in overleg 3 lesdagen in.
Onze pijlen zijn nu gericht op een start in het najaar 2018, locatie Hoofddorp.

Trainingsprogramma
Lesdag 1: Conflicttheorie en Conflictgedrag (deel 1)

Kennismaking en kadering van de specialisatie. Conflicttheorie met aandacht voor conflict definities, ontstaan en positieve en negatieve gevolgen van conflicten. Perspectieven op conflicten: hoe kijk je naar een conflict? Wat levert het op om vanuit diverse perspectieven naar een conflict te kijken? Conflictgedrag : Persoonlijke conflictstijlen vs strategische keuzes in conflicthantering.

Oefeningen tijdens deze dag:
- Oefening algemene oriëntatie op conflicten
- Analyse van eigen conflict vanuit verschillende perspectieven
- Reflectie op conflictstijlen

Lesdag 2: Conflict gedrag (deel 2) en conflictescalatie

"Twee zussen had­den ruzie over een sinaasappel. Er was er maar één en ze wilden hem allebei hebben. De zussen leefden in een en-of wereld en konden niet anders bedenken dan de sinaasappel doormidden te snijden. Ieder de helft… Hadden zij echter wat preciezer gedefinieerd wat ze wilden, dan was het dilemma er niet geweest. De een wilde namelijk het sap om te drinken, de ander de schil om te raspen voor een cake. Helder onder woorden brengen, accuraat com­municeren wat je wilt, maakt soms onverwachts een en-en-wereld mogelijk. De zogenaamde koek wordt vergroot."

Dit verhaal van de twee zussen met de sinaasappel is misschien wel één van de meest geciteerde verhalen om te illustreren hoe in onderhandelingssituaties een win-win-situatie gecreëerd kan worden. Er wordt aandacht besteed aan deze specifieke vorm van conflicthantering: Wat betekent onderhandelen, wat maakt onderhandelen lastig en hoe kan de koek vergroot worden?

Verder kijken we naar kenmerken en mechanismen bij de escalatie van conflicten. Wat zijn de kenmerken van escalatie en wanneer is zelf oplossen van een conflict (nog) mogelijk? Welke psychologische mechanismen bevorderen escalatie?

Oefeningen tijdens deze dag:
- Onderhandelingsoefening
- Oefeningen rond emoties en cognities.

Lesdag 3 Conflictbemiddeling

Deze lesdag staat het werken met meerdere conflictpartijen centraal. Het accent ligt op de probleemoplossende conflictbenadering, waarbij het conflict gezien als een probleem dat via gezonde procedures en een constructief proces van onderhandelen kan worden opgelost. De conflictcoach werkt vooral faciliterend en leert de belangen achter de verschillende standpunten, meningen en eisen boven tafel te krijgen. Vanuit gezamenlijke belangen zoeken partijen naar win-win oplossingen.

Deze dag wordt geoefend aan hand van conflictcasuïstiek. Deelnemers kunnen vaardigheden oefenen, die ingezet kunnen worden om het proces van conflictoplossing te faciliteren. Met behulp van verschillende vraagtechnieken en interventietechnieken leren zij hoe ze het gesprek tussen partijen kunnen structureren.

Studiebelasting

Totaal 24 uur = 3 lesdagen (18 contacturen) en 6 uur zelfstudie (literatuur, websites en/of handouts, tussentijdse huiswerkopdrachten.)

Aan het eind van de laatste lesdag ontvangt u een certificaat.

Praktische Informatie
 • Duur:

  3 dagen

 • Lestijd:

  10.00-17.00 uur

 • Prijs:

  € 750,- inclusief dagarrangement

 • Trainer(s):

  Ineke Pauptit

 • Bijzonderheden:

  U kunt u aanmelden voor onze wachtlijst via info@bgl.nl. Start op basis van voldoende geïnteresseerden.

BGL is vrijgesteld van BTW

Programma op maat

U kunt onze trainingen ook op maat volgen. De maatwerktrainingen worden exclusief toegespitst op uw organisatie of werksituatie.

Lees verder

Desgewenst kunnen wij deze training ook in-company aanbieden voor een groep van maximaal 12 deelnemers. Dat kan bij u op de locatie, maar ook bij BGL in Hoofddorp en Driebergen.

Behalve de eerder beschreven trainingsdagen, kunnen we ook andere thema’s in het programma verwerken. In een intakegesprek brengen wij uw vraagstukken, doelen en wensen in kaart en vertalen dat naar een op uw situatie toegesneden programma. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van leiderschapscoaching en teamcoaching.

Kostenplaatje

De kosten voor een op uw situatie toegesneden 3-daagse trainingsprogramma bij u op de locatie bedragen € 2.000,- per dag, (maximaal 12 deelnemers.) Dit bedrag is exclusief de reiskosten van de trainer (€ 0,30 p/km) naar de door u gewenste locatie.

Indien u de training bij BGL op de locatie wilt laten plaatsvinden, worden kosten voor de huur van de ruimte en dagarrangementen doorberekend.

Huur trainingszaal plus oefenruimtes bij BGL: € 150,00 per dag.
Kosten dagarrangement € 20,00 per persoon per dag.
Alle professionaliseringstrajecten zijn vrij van BTW.

Lesopmerkingen

U kunt u aanmelden voor onze wachtlijst via info@bgl.nl. Start op basis van voldoende geïnteresseerden.

Lesoverzicht

Geen agenda items gevonden.

Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Schrijf je online in

Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.