Wilt u cookies accepteren? BGL & Partners gebruikt cookies voor de volgende doeleinden: personalisatie van content en social media, het analyseren van data en commercieel gebruik.
U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]
De opleiding Psychosociale-Medische Basiskennis biedt counselors, therapeuten, maatschappelijk werkers de mogelijkheid om hun kennis van het menselijk lichaam (anatomie, fysiologie, pathologie) en farmacologie te verdiepen en te verbinden met eerder verworven competenties en vraagstukken die zich in hun beroepspraktijk voordoen. Deze praktijkgerichte insteek zorgt voor diepgang en integratie.
Schrijf je inDownload de brochureGezien de grote verscheidenheid aan zorgvragen, waar hulpverleners in de complementaire gezondheidszorg mee te maken krijgen, is het belangrijk dat ook hun kennis hierop aangepast is. De afgelopen tien jaar zijn reguliere instanties, zoals onder meer de Consumentenbond, de Rijksoverheid (in het kader van de BTW-vrijstelling) en zorgverzekeraars (in het kader van ziektekostenvergoedingen) voorwaarden gaan stellen aan opleidings- en beroepskwalificaties om te kunnen waarborgen dat de geleverde zorg van voldoende kwaliteitsniveau is. Ten aanzien van de opleidingskwalificaties wordt onder meer gesteld dat alle beroepsbeoefenaren in de complementaire (aanvullende) zorg dienen te beschikken over een scholing in medische en/of psychosociale basiskennis.
In 2013 zijn door PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) de eisen voor algemene basiskennis op medisch en psychosociaal gebied geformuleerd en door de zorgverzekeraars vastgesteld. CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) en SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) zijn aangewezen om de accreditaties uit te voeren.
Om voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking te komen, moeten psychosociale hulpverleners die werkzaam zijn in de complementaire gezondheidszorg minimaal voldoen aan de door PLATO opgestelde eindtermen algemene basiskennis op medisch en psychosociaal gebied en uitgebreidere psychosociale basiskennis.
De opleiding Psychosociale-Medische Basiskennis sluit in combinatie met een driejarige therapeutsiche specialisatieopleiding van BGL aan op de kwalitatieve eisen die door de zorgverzekeraars en beroepsverenigingen worden gesteld.
- kennismaking
- introductie
- algemene inleiding, oriëntatie
- terminologie
- (ophalen) kennis anatomie
- fysiologie
- pathologie
- vitale functies
- cellen en weefsels
- chromosome, genetica
- anatomie en fysiologie
- bloeddruk
- pijn op de borst, hartklachten
- benauwdheid
- psychosomatiek
- medicatie en bijwerkingen
- preventie: o.a. overgewicht, levenswijzen
- anatomie en fysiologie
- gaswisseling
- diffusie
- pijn op de borst
- benauwdheid
- psychosomatiek
- medicatie
- preventie
- ziekteverwekkers
- infecties en koorts
- anatomie en fysiologie
- neuronen
- prikkeloverdracht/synapsen/neurotransmitters
- stress
- zuurstofgebrek in de hersenen
- hoofdpijn
- conversie
- slaapstoornissen
- terminologie
- DSM IV en V
- psychiatrische behandeling
- medicatie bij psychiatrische aandoeningen: antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepinen, stemmingsstabilisatoren
- hormonen en klieren
- hypothalamus/hypofyse,
- ziektebeelden: hormonale afwijkingen, schildklieraandoeningen
- anatomie en fysiologie
- buikklachten algemeen
- anatomie en fysiologie
- terminologie m.b.t. bewegingen en bewegingsapparaat
- anatomie en fysiologie
- ultrafiltratie en terugresorptie
- samenstelling urine
- benigne en maligne tumoren
- metastasering
- anatomie en fysiologie
- verwerking van signalen naar en door hersens
- anatomie en fysiologie
- ultrafiltratie en terugresorptie
- samenstelling urine
- benigne en maligne tumoren
- metastasering
- anatomie en fysiologie
- verwerking van signalen naar en door hersens
- levensfasen
- anatomie en fysiologie
Download de opleidingsbrochure voor uitgebreidere informatie.
Bekijk of deze opleiding geschikt voor u is.
De opleiding Psychosociale-Medische Basiskennis is bestemd voor counselors, therapeuten, maatschappelijk werkers die hun kennis met betrekking tot het menselijk lichaam (anatomie, fysiologie, pathologie, psychopathologie en farmacologie) willen verdiepen en verbinden met hun handelen in de beroepspraktijk.
Om de praktijk- en ervaringsgerichte insteek tot zijn recht te laten komen, richten we ons primair op hulpverleners uit het psychosociale werkveld die hun meerjarige specialisatieopleiding (bijna) hebben voltooid. We nodigen u uit om de aangeboden lesstof te verbinden met reeds eerder opgedane kennis, inzichten en vaardigheden en toe te passen in uw praktijk als hulpverlener. Deze toegepaste aanpak zorgt voor diepgang en integratie.
Als deelnemer beschikt u over een HBO diploma of academisch denk- en/of werkniveau.
U ontvangt na voltooiing van uw opleiding een erkend diploma.
CPION diploma Psychosociale Basiskennis alleen in combinatie met een van onze 3-jarige therapeutische beroepsopleidingen. (BGL certificaat Psychosociale Medische Basiskennis op aanvraag.)
CPION/SPHBO
CPION (Centrum Post-Initieel Onderwijs) vormt het aanspreekpunt voor aanbieders die hun post-initiële opleidingen willen laten registreren als officiële Registeropleiding. De SPHBO is een landelijke dienstverlenende organisatie op het gebied van Post-HBO-opleidingen. Na succesvolle afronding van een van onze 3-jarige therapeutische opleidingen en de opleiding Psychosociale-Medische Basiskennis komt u in aanmerking voor het Post-HBO diploma Psychosociale Basiskennis en wordt u opgenomen in het Post-HBO register.
Cedeo
Cedeo is een onafhankelijke keuringsinstantie die de kwaliteit van human resources dienstverleners meet en waarborgt. BGL heeft een Cedeo-erkenning, zowel voor de opleidingen met een open inschrijving als voor de maatwerkactiviteiten. Dit keurmerk wordt toegekend op basis van een terugkerend klanttevredenheidsonderzoek.
Lees in de opleidingsbrochure welke doorstroommogelijkheden deze opleiding biedt.
ca. 4 maanden (12 dagen, inclusief examen)
11.00 - 18.00 uur
Counselor/Therapeut (in opleiding)
€ 2.175,-
Dagarrangement en digitale reader.
Verplichte literatuur ca. € 150,- (door student zelf te verzorgen)
BGL is vrijgesteld van BTW
Klik op een startdatum om alle lesdagen te zien.
Lestijd: 11.00-18.00 uur
2020
Februari: 26
Maart: 11
April: 1, 8, 22
Mei: 13, 20, 27
Juni: 10, 24
Juli: 8 (examen)
Alle data wijzigingen voorbehouden. Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.
Heeft u een vraag? Bekijk onze Veelgestelde Vragen pagina. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, kunt u contact met ons opnemen via info@bgl.nl of via 023-555 67 55.