U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Interview met Peter Verkleij

Lees het verhaal van Peter Verkleij, voormalig directeur bij BGL.

Wie ben je?

Zo’n 30 jaar geleden werd er in een vacature een verkoper gevraagd met boekhoudkundige kennis. En dat ben ik ook: in mijn hart ben ik een verkoper met zicht op cijfers. Ik ben een generalist, niet in één hokje te vangen. Ik ben heel commercieel en tegelijk ook iemand die de cijfers in zijn achterhoofd houdt, zonder zich te verliezen in allerlei staatjes. Die diversiteit zie je ook op andere vlakken. Ik luister graag naar rockmuziek, bijvoorbeeld Deep Purple, Golden Earring en geniet net zoveel van de George Baker Selection of Dulce Pontes.

In mijn werk bij BGL vond ik juist de diversiteit van taken interessant. Naast mijn managementtaken vond ik het leuk om trainer te zijn en nog leuker om mensen te coachen. Om mensen die even niet goed in hun vel zitten en niet goed weten hoe ze verder moeten, een spiegel voor te houden, waardoor ze zelf weer inzicht krijgen in hoe ze verder kunnen. Ik ben dan een tussenstation, iemand waar ze tegen aan kunnen praten, die terugpraat, maar zo min mogelijk sturend is in dat proces. Ik vond en vind het plezierig om mensen op deze wijze te helpen. Ik heb zelf in mijn carrière maar weinig mensen ontmoet waar ik tegenaan kon praten. Ik moest het veelal zelf uitzoeken. Dat deed ik eigenlijk als kind al. Ik kom uit een gezin waar hard gewerkt werd en waar weinig aandacht was voor de kinderen. Je moest je eigen weg gaan. Ik heb jong geleerd om het vertrouwen uit mijzelf te halen en niet uit wat een ander van mij vindt. En dat kan ik mensen meegeven in de coaching: hoe ze op zichzelf kunnen leren vertrouwen. Steun van iemand om je eigen weg te kunnen vinden is dan prettig.

Zo heb ik ook altijd als manager gehandeld, wat niet altijd paste. Sommige bedrijven en ook medewerkers zoeken managers die mensen vooral voorschrijven wat ze moeten doen en managers die zichzelf ook laten sturen. Hoe meer ze me probeerden te sturen, hoe meer ik me daartegen afzette. Regels en structuur zijn prima, maar je moet ook ruimte hebben en geven voor eigen initiatief, ruimte hebben om kansen te benutten.

Hoe zag jouw loopbaan eruit?

Ik heb jarenlang gewerkt bij Naturo Kurkvloeren, eerst als verkoper en later heb ik dat bedrijf met vier franchisenemers overgenomen. We hebben het bedrijf uitgebreid van een winkel in Amsterdam, naar veertig in Nederland, twintig in Duitsland en een in Canada.

Ik ben daar op een gegeven moment uitgestapt en ben toen vestigingsmanager bij Ikea geworden. Daar heb ik geleerd hoe dingen werken in een grote organisatie. Dat je niet alles zelf kunt bepalen, maar dat je binnen die kaders toch je eigen weg moet zien te vinden. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Na vijf jaar ben ik weer weggegaan mede omdat je als manager door de groei die IKEA doormaakte, veel minder betrokken werd bij het beleid. Er werd steeds meer vanuit het hoofdkantoor voorgeschreven hoe je je vestiging moest leiden en daar pas ik niet in.

Daarna ben ik een aantal jaren bij een ander meubelconcern gaan werken totdat het slechter ging in de meubelbranche.

In die tijd had BGL tijdelijk een directeur nodig. Mijn vrouw Diny (Janzweerd) en jij vroegen mij hiervoor. Uiteindelijk ben ik 10 jaar lang gebleven. Aanvankelijk heb ik ook gewerkt als trainer, coach en interim adviseur, maar ik heb me later volledig toegelegd op de bedrijfsvoering binnen BGL. Mijn kracht is toch het vermarkten van producten en het aanbrengen van structuren, zonder mensen helemaal vast te zetten in een keurslijf. Toen ik, nu al weer 5 jaar geleden, een hartinfarct kreeg heeft mij dat mede doen besluiten, indien mogelijk, eerder te stoppen met werken. Gelukkig is dat gelukt en nu woon ik ruim 2 jaar met veel plezier in Spanje.

Wat is je connectie met BGL?

Over mijn rol als financieel en commercieel directeur bij BGL heb ik het al gehad. Ik heb ook diverse opleidingen bij BGL doorlopen. In de tijd dat ik bij IKEA werkte, heb ik de NLP Practitioner en NLP Master opleiding gevolgd. Daarna heb ik ook de opleiding tot Coach, de opleiding tot Mediator en de opleiding tot Trainer gedaan. Toen ben ik na een stageperiode aan de slag gegaan als trainer/begeleider in verschillende opleidingen en ook in diverse maatwerktrajecten. Ook heb ik diverse mediations gedaan, van kleine zaken tussen medewerker en bedrijf tot grote zaken, bijvoorbeeld binnen een gemeente en een grote zaak waarbij vele partijen betrokken waren, waaronder vakbonden. Als men bereid is om over de eigen schaduw heen te stappen, lukt het goed om de zaken succesvol af te ronden. Als men het eigen ego belangrijker vindt, dan lukt dat zeker niet. Het begeleiden van deze processen vond ik heerlijk om te doen

Wat is jou het meest bijgebleven uit je tijd bij BGL?

De studenten en de mensen die ik gecoacht heb, hun drijfveren en de onderlinge wisselwerking zijn mij het meest bijgebleven. Dat ik heb kunnen bijdragen in hun ontwikkeling en zij in die van mij.

Met name heb ik bewondering voor mensen die een switch in hun carrière wilden maken en bereid waren hiervoor keihard te werken. Heel anders dan een enkele student die dacht dat als je bij BGL een opleiding volgde, je automatisch een diploma zou krijgen. Nee, een diploma bij BGL koop je niet, daar moet je wat voor doen.

En als ik kijk naar het commerciële aspect dan is het de bijdrage die ik heb kunnen leveren aan de uitstraling van BGL, in eerste instantie met dezelfde middelen. Door te adverteren met het logo en door BGL consequent op dezelfde manier onder de aandacht te brengen, werd BGL meer en meer herkenbaar. ‘’Zo jullie adverteren ook veel” of “Ik kom jullie ook overal tegen.” Verder denk ik ook aan mijn bijdrage aan de expansie van BGL en het beter stroomlijnen van processen.

Soms heb je de wind mee en soms ook tegen. Het gaat om kansen zien en pakken. Wij hebben ze gezien en gepakt en daar zitten heel wat uren hard werken in.

Wat heeft je het meest verrast?

Ik ben niet zo gauw verrast, ik kan goed inspelen op dingen die gebeuren. De kick zit voor mij in het omgaan met het onverwachte.

Welke mensen zijn je vooral bijgebleven?

Natuurlijk Diny, zij is me niet alleen bijgebleven, maar ook bij me gebleven (lachen).

Verder denk ik aan de studenten en mensen die ik gecoacht heb. Vooral aan degenen die waren vastgelopen en dan bereid waren ergens weer helemaal voor te willen gaan. Ik herinner me een vrouw die werkzaam was in de politiek en daar op eigen kracht iets probeerde te bereiken,wat maar moeizaam lukte. Ook denk ik terug aan verschillende managers uit de kinderopvang die hun weg moesten vinden in het omgaan met allerlei veranderingen.

Van de trainers is Ineke Pauptit me vooral bijgebleven met haar had ik een klik. We konden goed met elkaar sparren en we dachten vaak hetzelfde over regels en ethiek. En ik noem Ronald Mol, wij verschillen enorm van elkaar, maar ik heb waardering voor zijn belezenheid en kennis.

Ook iemand als Marian Huijsser. Zij is iemand die echt een carrièreswitch heeft gemaakt en actief haar eigen lot in handen heeft genomen. Daar heb ik bewondering voor.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Geduld hebben, kunnen laveren. Ik heb geleerd om meer rekening te houden met anderen, externe partijen en tegelijkertijd ook standvastig te kunnen zijn als het gaat over wat goed is voor het bedrijf. Ik heb moeite met reactief beleid, bijvoorbeeld al die regelgeving die ontstaat op basis van incidenten en die zijn doel voorbij schiet. Allerlei accreditaties zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze worden in het leven geroepen om kwaliteitsverbetering te realiseren en wildgroei tegen te gaan, wat op zich goed is. Maar doe dat dan niet door alles met allerlei regels te willen dichttimmeren. Mijns inziens wordt het eigenlijke doel daarbij uit het oog verloren. Ik heb geleerd daarin te laveren en tegelijkertijd ook te confronteren in de hoop nog enige invloed te kunnen uitoefenen.

Je ziet dat reactieve gedrag ook vaak terug in de politiek. Beleid dat ontstaat zonder visie en dat ook zo weer verdwijnt. Animalcops, een prima initiatief, maar voordat ze er goed en wel waren, werd deze functies bij het val van het kabinet al weer opgeheven. Ongelofelijk.

Hoe pas je het geleerde toe in praktijk?

Ik heb geleerd dat het belangrijk is om zelf verantwoordelijkheid voor je leven te nemen en zelf invulling te geven aan je eigen behoeften. Ik heb moeite met mensen die slachtoffergedrag vertonen en maar roepen dat alles hen wordt aangedaan. Ik ben er van overtuigd dat je voor 80% zelf invloed kunt uitoefenen op hoe dingen in je leven verlopen en dat slechts 20% samenhangt met omstandigheden.

Ik doe de dingen die ik zelf leuk en belangrijk vind. Natuurlijk houd ik daarbij rekening met mijn partner en omgeving, maar ik laat me daar niet makkelijk vanaf brengen. Ik luister naar mijn eigen lichaam en mijn eigen behoeften. Als ik wil golfen, dan doe ik dat. Niet elke dag, maar ik zorg nu wel dat ik er regelmatig tijd voor vrijmaak.

Wie gun je ook een leerervaring bij BGL?

Ik denk aan politici. Vaak slagen zij er niet in hun ideeën goed voor het voetlicht te brengen. Wij zouden met z’n allen veel verder komen als zij zich beter zouden realiseren dat het vooral gaat over het respecteren van elkaar, elkaars ideeën en gedachten in plaats van het op voorhand verwerpen van een idee van een ander omdat hij of zij van een andere partij is.

Wat zijn je toekomstige ambities?

Gewoon genieten van het leven. Goed zorgen voor mezelf en voor de mensen van wie ik hou. Ik heb geen ambities om weer in het bedrijfsleven aan de slag te gaan. Mijn motto nu is: Niets moet, alles kan!

Wat heb ik je niet gevraagd en wil je toch nog even kwijt?

Dat ik je heel veel succes toewens met het voortzetten van BGL.

Welke wijsheid zou je ons willen meegeven?

Je bent verantwoordelijk voor jezelf en je eigen gedrag. Het antwoord dat je zoekt ligt in jezelf. Vertrouw op jezelf.

Door Petra Janzweerd