U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Interview met Annet Lekkerkerker

Annet Lekkerkerker is een zogenaamde ‘carrièreswitcher’.
Zij heeft bij ons de opleiding Kinder- en Jeugdtherapie gevolgd en zet sinds 2011 succesvol ezels en paarden in bij therapeutische sessies met kinderen en jongeren.

Onderaan de Lekdijk, die slingert tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht, staat boerderij Borreveld. Hier woont Annet Lekkerkerker samen met haar gezin. De boerderij is volop in bedrijf met alle melkkoeien en kalveren. In de stallen staan ook de dieren die Annet inzet binnen haar therapie. De hoofdrolspelers bestaan uit twee paarden en twee ezels. Verder is er een bonte verzameling van schapen, geiten, honden, katten, konijnen, kippen en hanen. Als het zo uitkomt, worden ook deze kleinere dieren therapeutisch ingezet.

Zodra we tegenover elkaar zitten met een lekkere kop koffie in haar fijne praktijkruimte vraag ik Annet om mij wat meer te vertellen over het waarom en het hoe van haar carrièreswitch in 2010.
Waarom geeft iemand met als vooropleiding HEAO-CE haar passende baan bij een groot supermarktconcern op en maakt zij de overstap naar de Zorg en Welzijn sector?
Het antwoord op deze vraag komt rechtstreeks vanuit haar sprekend moederhart. Annet is op zoek gegaan naar adequate psychosociale hulp voor haar zoon n.a.v. opgelopen trauma als gevolg van ziekenhuisbehandelingen. De reguliere weg, die leidde langs kinderpsychologen en andere hulpverleners, sloot niet aan bij de verwerking van dit trauma.
Deze periode van zorg omschrijft Annet als zeer moeilijk met een weerslag binnen het gehele gezin. “Als een kind niet wil of kan praten , geen weg weet met zijn emoties, wat dan? Waar kun je dan terecht?” Ze realiseerde zich toen dat ze zelf op dit gebied in haar jeugd als boerendochter altijd veel steun van de dieren had ondervonden. “Dieren zijn er gewoon voor je, onvoorwaardelijk in hun liefde. Je mag zijn wie je bent, dat voelt gewoon goed!” Natuurlijk wist ze dat nog wel, maar dit besef was ze onderweg een stukje kwijt geraakt.
Tijdens haar zoektocht naar een manier om mensen te begeleiden en om dichter bij hun gevoel te komen, viel haar oog op Animal Assisted Therapy. Ineens viel alles op z’n plek, dat is waar ze naar op zoek was. Maar welke opleiding geeft nu een goede basis om de dieren in te gaan zetten in coaching en/of therapie?
Tijdens de Open Dag kwam BGL op diverse fronten goed uit de bus: als zorgverzekeraars vergoeden op basis van een diploma kinder- en jeugdtherapeut, betekent dit volgens Annet dat het ook een kwalitatief goede opleiding is. De sfeer op de open dag voelde goed en de keuze was snel gemaakt.

Annet heeft zich in oktober 2010 ingeschreven voor de Kindercoach opleiding en is vervolgens doorgestoomd naar de verdiepingsjaren tot Kinder- en Jeugdtherapeut. Gedurende haar opleiding heeft ze al geprobeerd om zoveel mogelijk de dieren bij de coaching en therapie te betrekken. Annet heeft haar eindscriptie geschreven over de meerwaarde van de inzet van ezels in Kinder- en Jeugdtherapie. Toen ze in juni 2013 klaar was met de opleiding, heeft ze in augustus een intensieve opleidingsweek Paardencoaching bij Sylvia Bosveld (Caprilli Coaching&Training) gevolgd om nog beter de taal van de deze dieren te leren duiden. In augustus 2016 viert Annet alweer het 5-jarig bestaan van haar praktijk Koeching!

Als therapeutisch behandelaar gelooft Annet in de kracht van balans tussen lichaam en geest, tussen cognitie en gevoel. ” Ik gun iedereen om een betere balans tussen cognitie en gevoel te ontwikkelen. We maken het onszelf vaak zo lastig door veel gevoel weg te stoppen.
De dieren voelen exact aan wat er in ons mensen speelt en laten dat zien via hun lichaamstaal. Daarmee krijg je zicht op de thema’s die in iemands leven spelen en daarmee kun je aan het werk.”

Later kwam ze in aanraking met reflex-integratie. “Tijdens zwangerschap, bevalling en in de eerste jaren van ons leven is het de bedoeling dat we een heel aantal reflexen integreren d.m.v. beweging. Als deze reflexen niet goed integreren, kan dit belemmerend werken op allerlei gebieden, denk aan leerproblematiek, motorische onhandigheid, maar ook op psychosociaal vlak.” Annet volgde diverse modules van de opleiding reflex-integratie van het Svetlana Masgutova Educational Institute. In de praktijk blijkt dit een mooie aanvulling te zijn binnen haar totale behandelpakket. Annet verweeft in haar praktijk de verschillende disciplines integratief met elkaar. Annet stelt “ Je redt het niet alleen met gedachtekracht. De lichaamsontwikkeling van reflexen geven ook altijd verbetering bij de cliënt. Op gevoelsniveau kom ik met behulp van de dieren altijd weer een niveau dieper; de dieren pakken loepzuiver op wat er allemaal speelt. “

Ook al was de aanleiding van haar carrièreswitch naar, toch zegt Annet veel geleerd te hebben gedurende het gehele proces. “Mijn overtuiging is dat ‘iemand laten praten’ niet altijd datgene brengt, wat nodig is om iemand weer in balans te krijgen.
Ik zie mensen uit diverse disciplines en met verschillende achtergronden toepassingen doen. Keer op keer ervaar ik zelf hoe fijn het is dat ik vanuit de BGL visie heb leren aan te sluiten bij de behoefte van het kind zelf. De vraag te stellen, wat heb je nodig om….? En daarin aan te sluiten bij het kind of de jongere en niet te beslissen ‘ik weet wat goed is voor jou’. Het is juist zo belangrijk om te kijken hoe je kunt volgen en aansluiten bij het kind, zodat hij of zij zich veilig voelt. Dat daar zoveel aandacht voor is tijdens de opleiding van BGL, is echt heel fijn!”

Op mijn vraag of sommige problematiek haar ook weleens aanvliegt, antwoordt Annet ontkennend. “Nee, dat gevoel heb ik niet. Ik heb mijn persoonlijke netwerk en vangnet intussen ook verbreed en vergroot. Naast het waardevolle contact met mijn intervisiegenoten (ook oud-studenten van BGL) en oude BGL leertherapeuten, heb ik ook contact met bijv. een kinderpsycholoog gezocht. Ik zoek mensen om mij die specialisten zijn; deskundig op een bepaald gebied. Ik weet mijzelf ook gesteund door mijn dieren, die laten mijn eventuele persoonlijke stress los, zij nemen een stukje van mij over. Op deze wijze denk ik goed voor mijzelf te zorgen, maar weet stiekem ook dat ik meer rust zou moeten nemen. Ik vind het lastig om ‘nee’ te zeggen. Mijn leertherapeut Tonja Koudijs zegt hierover:“Je hebt last van je enthousiasme!” Dat is mijn leerproces, daar moet ik zelf mijn weg in zien te vinden.

“Ik gun het iedereen om een betere balans tussen cognitie en gevoel te ontwikkelen. Dus ja, ga de uitdaging aan en ervaar zelf de kracht van een sessie met paard of ezel!”