U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Birgit van Gils-Knibbeler: “Innerlijke rust en vertrouwen in mensen”

Birgit volgde de opleiding tot integratieve psychotherapie. Nu maakt zij mensen gelukkig met haar unieke aanpak, want in haar wereld waarin geluk niet vanzelfsprekend is, is het de kunst om te zien en te waarderen wat is, en dus te zijn met wat is.

Waarom ben je therapeut geworden?

Birgit van Gils-Knibbeler: “Met mijn VWO-diploma op zak heb ik na de middelbare school gekozen voor de universitaire studie ontwikkelingspsychologie. De sociaal emotionele ontwikkeling en het welbevinden van kinderen en adolescenten hebben mij altijd enorm geboeid. Nieuwsgierig als ik was, ben ik de wereld van het wetenschappelijk onderzoek gaan verkennen en ontdekken en heb ik meerdere onderzoeksprojecten opgezet en begeleid.”

“Gaandeweg dit traject, waarin ik inmiddels drie kleine meisjes op de wereld had gezet, heb ik het roer volledig omgegooid. Een hele goede vriendin van mij werd ernstig ziek en overleed enkele jaren later. Ik besloot mijn prioriteit te verleggen en me voorlopig te wijden aan de opvoeding van onze kinderen. We hebben ons gezin uitgebreid met nog een dochtertje. Op het moment dat de jongste naar de middelbare school ging begon het toch weer te kriebelen. Er ontstond weer ruimte en die ruimte wilde ik op een voor mij zinvolle manier benutten. Het doen van onderzoek heb ik achter me gelaten. Daar lag en ligt voor mij niet meer de uitdaging.”

“Ik koos er voor om een post HBO-opleiding tot Integratieve Therapie Coach-Counselor te gaan volgen. Ik wilde de kennis en ervaring, die ik in de jaren heb opgebouwd, inzetten om jongeren met een hulpvraag te ondersteunen op hun weg naar de toekomst.”

Wat doe je precies als coach of therapeut?

Birgit: “Op het moment dat een cliënt zich bij mij aanmeldt, luister ik naar zijn of haar verhaal en kijken we samen wat er nodig is. Ieder traject is daarom anders. Wat is er nodig? Wat is het dat ik je gun? En op welke manier kunnen we er samen voor zorgen dat jij jouw kracht gaat zien, ontwikkelen, voelen, ervaren en inzetten om die stappen te zetten die nodig zijn. De wijze waarop varieert en is afgestemd op de behoeften, voorkeuren en mogelijkheden van de cliënt.”

“Een sessie kan worden ingevuld met een creatieve bezigheid, zoals het maken van een collage, beeldend werken met waskaarten, een boswandeling waarin de cliënt niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in beweging komt, een gesprek op de bank al dan niet met behulp van inzicht– of coachingskaarten, een ontspanningsoefening, een ervaringsoefening, of een actieve- of passieve imaginatie oefening waarin de verbeelding helpend wordt ingezet.”

Wat vind je het mooist aan je vak?

Birgit: “Vanuit een gezamenlijk vertrouwen en in verbinding samen werken aan persoonlijke ontwikkeling, in een ontspannen sfeer. Ik geniet ervan.’

Wat betekent geluk voor jou?

Birgit: “Geluk is voor mij overal. Geluk vind ik in kleine dingen, vooral in kleine dingen. Geluk betekent voor mij innerlijke rust, ruimte, keuzevrijheid, vertrouwen in mezelf en de mensen om me heen. Het vermogen om in een wereld waarin geluk niet vanzelfsprekend is, te zien en te waarderen wat is, en dus te zijn met wat is. Het vermogen om te accepteren, je te richten op mogelijkheden, te relativeren en soms toch door te gaan, dicht bij jezelf te blijven en je eigen pad te bewandelen, met oog voor de ander.”

Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder traject dat je bij is gebleven?

Birgit: “Een bijzonder traject dat me is bijgebleven, betreft een jong meisje dat met name worstelde met verminderd zelfvertrouwen. Zij liep daardoor vast op de opleiding en in haar sociale leven. Ik vond het heel mooi om tijdens de sessies te ervaren dat ze positief werd geraakt door de manier waarop we samen werkenten. Dat ze zichzelf ontmoette en ook haar potentieel werkelijk ontdekte bij mij in de praktijk. Het is als luisteren naar mooie muziek of het bijwonen van een dansvoorstelling waarin je diep wordt geraakt door de schoonheid van de beweging en het verhaal achter de dans.”

Jouw eigen pad

Birgit kiest ervoor om geluk bereikbaar te maken en heeft daarom de opleiding Integratieve Psychotherapie gevolgd. Wil je net als Birgit anderen helpen en bijdragen aan geluk voor iedereen? Je bent welkom bij 1 van de opleidingen en trainingen. Word dan gelijk lid van BGL, het bespaart je veel geld en levert je meer geluk.