U gebruikt een verouderde browser zonder flexbox support. Hierdoor zal de website niet goed weergegeven worden. Update alstublieft uw browser of ga over op een moderne browser, zoals Chrome, Edge (Windows), Safari (Mac) of Firefox. [Internet Explorer moet minimaal versie 11 zijn]

Bert Martens: “Zoek evenwicht en balans in het leven”

Bert Martens is voormalig schoolleider, turncoach en therapeut. Hij deelt met ons zijn inzichten over het belang van evenwicht en balans in het leven. Met een rijke ervaring in het coachen van leidinggevenden en actieve ouderen benadrukt hij de kracht van zelfontdekking en persoonlijke groei.

Waarom ben je ooit coach of therapeut geworden?

Bert Martens: “Ik merkte in mijn werk als schoolleider dat ik veel als coachend leider werkte en wilde dat graag verdiepen. Ik ben toen begonnen met de opleiding Coach Foundation en heb er later Coach Practitioner op laten volgen. Ik heb eerst leidinggevenden in het onderwijs gecoacht, later leidinggevenden in het algemeen. De laatste opleiding was coach 55+, gericht op de coaching van actieve ouderen.”

Wat doe je precies als coach of therapeut?

Bert: “Ik maak eerst verbinding en ga dan met vragen, luisteren, samenvatten en doorvragen op zoek naar de coachvraag en vooral wat er achter de coachvraag zit.”

Wat vind je het mooist aan je vak?

Bert: “Dat eigenlijk altijd de coachee het antwoord op zijn vraag al weet, je helpt als coach alleen maar mee om hem of haar te helpen daarbij te komen.”

Wat betekent geluk voor jou?

Bert: “Geluk betekent voor mij: evenwicht en balans in het leven. Zo leven dat je iets betekent voor anderen. Dat je leert van anderen. Dat je bijdraagt aan groei en daardoor zelf ook weer groeit.”

Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder traject dat je bij is gebleven?

Bert: “Ik vond al mijn coachtrajecten bijzonder en uniek. Bijzonder voor mijzelf was de opleiding coach 55+: ik was net met pensioen en rolde eigenlijk meteen in het zwarte gat. Mijn medecursisten waren mijn coach en hebben me geholpen er weer uit te klimmen. Was een heel mooie ervaring.”

Meer interviews en artikelen

Dit interview is samen met andere interviews te lezen in de nieuwe Gids Coach Contacten die alle leden van BGL automatisch ontvangen. Nog geen lid van BGL? Maak jouw lidmaatschap nu gelijk in orde en krijg toegang tot alle opleidingen, trainingen, publicaties. Naar de ledenpagina.